Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ανθρωποκεντρική επιστήμη εναντίον χολέρα


Κείμενο: Νίκη Κυριακοπούλου
Φωτογραφία: United Nations, Flickr 1, 2, 3, 4, Centers of Disease


Παγκόσμιος χάρτης με περιοχές σε κίνδυνο από εξάπλωση χολέρας

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου είναι γνωστό ότι έχουν προβλήματα υγιεινής. Σήμερα η πρόσβαση σε πόσιμο νερό για 500 εκατομμύρια ανθρώπους είναι ανέφικτη. Το νερό συχνά είναι γεμάτο βακτήρια, παράσιτα και άλλους μικροοργανισμούς. Ένας από τους πιο φονικούς μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο νερό είναι το δονάκιο της χολέρας. Τα δονάκια της χολέρας προσκολλώνται πάνω σε νερόψυλλους -κάθε νερόψυλλος μπορεί να έχει πάνω του μέχρι και 10,000 βακτήρια,η ποσότητα αυτή είναι τόσο μεγάλη που αρκεί μόνον ένας για να μολύνει τον οργανισμό.


Το βακτήριο της χολέρας

Το βακτήριο της χολέρας παράγει ένα δηλητήριο, το οποίο καταστρέφει την ικανότητα του εντέρου να απορροφήσει τα υγρά από την τροφή. Έτσι, προκαλείται η ασθένεια με διάρροια και αφυδάτωση. Το 50% των ασθενών φτάνει στον θάνατο.


Κέντρα περίθαλψης στην Ζιμπάμπουε από τον World Health Organisation

Η μεθόδευση εργασιών για τον καθαρισμό του νερού είναι δαπανηρή, ιδιαίτερα για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η οικονομική στάθμη εκεί είναι πολλή χαμηλή.Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές από αυτές τις χώρες το μέσο ημερίσιο εισόδημα είναι περίπου μισό ευρώ. Είναι δυνατόν το βακτήριο της χολέρας να εξουδετερωθεί με το βράσιμο του νερού, όμως στις φτωχότερες χώρες του κόσμου τα καύσιμα είναι ακριβά και δυσεύρετα.


Το βακτήριο της χολέρας


Ένα αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Μπαγκλαντές και έδειξε στους φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου το πιο οικονομικό και αποτελεσματικό φίλτρο κατά της χολέρας. Το παραδοσιακό, γυναικείο ρούχο βάσει του προγράμματος είναι η ασπίδα της υγειϊνής. Εφόσον οι νερόψυλλοι έχουν μήκος περίπου ένα χιλιοστό, όταν φιλτράρονται από ένα φθαρμένο σάρι, μένουν πάνω στο ύφασμα. 60 χωριά με 120,000 κατοίκους συμμετείχαν στο πρόγραμμα διάρκειας 19 μηνών και τα αποτελέσματα ήταν αδιαφιλονίκητα. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 52%,όταν το νερό φιλτραρόταν στο σάρι . Το παλιό σάρι καθαρίζει από τη χολέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: