Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Μεγαλύτερος ο γαλαξίας μας


Κείμενο: Κατρούτσος Χρήστος
Φωτογραφία: Nasa

Βάσει νέων ερευνών, πολλάκις ισχύουσες αντιλήψεις ανατρέπονται. Έτσι και για τον γαλαξία μας, νομιζόταν διαφορετικός ως προς το μέγεθος και την ταχύτητα που κινείται όμως, αποδείχτηκε αρκετά μεγαλύτερος και ως προς τα δύο μεγέθη.

Η μέτρηση έγινε από το σύστημα VLBA όπου σύγκειται από 10 ραδιοτηλεσκόπια κατά μήκος και γύρω από τη Βόρεια Αμερική. Η έρευνα έγινε από το κέντρο Σμιθσόνιαν Αστροφυσικής, υπαγόμενο στο Χάρβαρντ. Συγκεκριμένα, κατόπιν λεπτομερούς χαρτογράφησης οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλάτος του γαλαξία μας είναι 15% μεγαλύτερο, η μάζα 50% και η ταχύτητα περιστροφής του 10% μεγαλύτερη επίσης.

Η διαφορά στη μάζα έχει την αιτία της στη παρουσία της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης που βρίσκεται γύρω από το γαλαξία. Μάλιστα, πλέον, πλησιάζει σημαντικά το μέγεθος του γαλαξία της Ανδρομέδας, αναβαθμιζόμενος τρόπον τινά σε δίδυμο της. Έτσι, καθώς οι δυο γαλαξίες βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, θα είναι βιαιότερο το μέγεθός της απ’ ότι νομιζόταν. Φυσικά, υπάρχει περίπτωση διαφυγής μιας και το γεγονός θα συμβεί σε 2-3 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα! Οι τότε κάτοικοι σίγουρα θα έχουν πάρει προφυλάξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: